Advies over strijken

Een goed strijksysteem is voor iedereen anders. Dit is onder meer afhankelijk van de kleding die je draagt, de grootte van je gezin of op het oog triviale eigenschappen als de aanwezige handgreep of de lengte van het snoer. Kortom: de details maken het verschil in het vinden van de meest geschikte stoomstrijkijzer, droogstrijkijzer of stoomgenerator. Welke is het meest geschikt voor jou?

Strijkijzers
De meeste mensen hebben op dit moment een stoomstrijkijzer thuis. Dit is redelijk gemakkelijk te verklaren. Hij is voor een redelijk lage prijs aan te schaffen - zelfs A-merken - en bevat een klein waterreservoir voor de toevoeging van stoom. Dit in tegenstelling tot de droogstrijkijzer. Met dit apparaat kan je strijken zonder water of stoom te gebruiken. Het enige wat je daar kan verstellen is de warmte. Een stoomstrijkijzer is ook relatief gemakkelijk te manoeuvreren over textiel. Sommige modellen hebben een iets spitsere punt met stoomgaatjes. Je strijkt met deze precisiepunt ook de moeilijker te bereiken plekjes, zoals bijvoorbeeld langs de knoopjes op een overhemd. De zoolplaat van het apparaat kan ook het verschil maken.

Klik hier voor alle strijkijzers

Stoomgeneratoren
Een stoomgenerator is simpel gezegd een strijkijzer met een los waterreservoir. Dankzij een krachtige aandrijving - vaak door een boiler - creëert het een hoge waterdruk dat voor een dito stoomproductie zorgt. Stoomgeneratoren zijn daarmee uitermate geschikt voor het verwijderen van de meest hardnekkige kreukels in jouw kleding. Dankzij de druk wordt stoom tot diep in het textiel doordringt: van spijkerstof tot katoen. Op deze manier ben je effectiever en dan ook sneller aan het strijken.

Klik hier voor alle stoomgeneratoren

Strijkplanken
De ene persoon strijkt meer dan de andere. Zorg dat je bij het uitkiezen van een strijkplank je de meest geschikte vindt. Een grotere strijkplank is ideaal voor de grote strijkers met bijvoorbeeld een gezin, maar ook voor de eigenaren van een stoomgenerator. Deze is net wat groter dan een ‘gewoon’ strijkijzer, waardoor de houder op de strijktafel passen moet zijn. Het nadeel kan zijn dat hij iets minder comfortabel op te tillen is. Als je even snel een strijkplank wil pakken om een t-shirt te strijken dan valt een kleinere, lichtere plank aan te raden. Strijktafels zijn niet hetzelfde. Het materiaal van de plank kan de strijkresultaten positief beïnvloeden. Als de warmte goed wordt teruggekaatst, dan strijk je ook een beetje de onderkant van het kledingstuk mee. Blokker biedt ook hier een uitgebreid assortiment met hogekwaliteitsmerken als bijvoorbeeld Brabantia, Tomado en Leifheit.

Klik hier voor alle strijkplanken

Onderhoud
Hoe schoon het kraanwater in Nederland ook is, er blijft altijd wel wat kalk achter in het apparaat. Voor de levensduur van het apparaat is het dan ook belangrijk dat je het periodiek ontkalkt. Wij raden aan goed de gebruikershandleiding van het apparaat te lezen. De meer geavanceerde modellen zijn zelfs voorzien van een automatisch reinigingssysteem. Voor andere zijn er diverse oplossingen beschikbaar, zoals kalkcassettes of een antikalkstaafje. Het kan soms voorkomen dat de strijkzool vuil wordt. Dit is in de meeste gevallen gewoon schoon te maken. Per strijkzool is dit verschillend. Wij raden aan geen bijtende schoonmaakmiddelen te gebruiken of schuursponzen. Dit om beschadiging te voorkomen.