Meest gestelde vragen - stofzuigers

Wanneer je bij Blokker een nieuwe stofzuiger gaat kopen heb je keuze uit diverse merken als: Bosch, Miele, Dirt Devil en Numatic. Wij hebben stofzuigers in allerlei soorten en maten. Het zoeken naar de perfecte stofzuiger is vaak lastig. De één heeft last van een allergie en de ander heeft een klein compact huis. Blokker vindt het belangrijk dat de consument kiest voor de stofzuiger die bij zijn of haar huishouden het beste past. Hieronder vind je de meest gestelde vragen over stofzuigers.

1. Voor wat voor type stofzuiger kies ik?

De bekendste vier soorten stofzuigers zijn: sledestofzuigers, robotstofzuigers, kruimelzuigers en steelstofzuigers.

Sledestofzuigers

Een sledestofzuiger dankt de naam aan het feit dat je de stofzuiger als een slede achter je aan trekt en is het meest verkochte model in Nederland. De modellen zijn goed wendbaar en beschikken over twee zwenkwielen aan de achterkant. Daarnaast bevatten deze modellen een krachtige motor. Een nadeel kan zijn dat je weleens achter het meubilair kan blijven hangen tijdens het stofzuigen.

Robotstofzuigers

Een robotstofzuiger neemt al het werk bij jou uit handen. De robotstofzuiger brengt de ruimte in kaart en ziet zelf waar hij wel en niet bij kan. Vervolgens gaat de robotstofzuiger zelfstandig aan de slag en kun je gewoon een boodschap gaan doen of een kopje koffie drinken. Een nadeel van een robotstofzuiger is het kleine stofreservoir dat je regelmatig moet legen.

Kruimelzuigers

Kruimelzuigers zijn ideaal als je niet de hele kamer hoeft op te ruimen, maar slechts iets kleins wilt opzuigen. Ook zijn ze zeer geschikt om in de kleine hoekjes te komen waar de stofzuiger niet bij kan. Kruimeldieven worden daarnaast ook veel buitenshuis gebruikt voor bijvoorbeeld het schoonmaken van de auto.

Steelstofzuigers

Bij een steelstofzuiger zitten de steel en het stofreservoir aan elkaar vast. Ze zijn snoerloos en werken dus op een accu. Je kunt ze makkelijk door het huis bewegen en zijn makkelijk op te bergen. Wel heeft dit type een relatief klein stofreservoir in vergelijking met een sledestofzuiger.

2. Wat is het voordeel van een zakloze stofzuiger?

Een zakloze stofzuiger heeft geen zak maar een uitneembaar stofreservoir. Op ieder gewenst moment leeg je eenvoudig het reservoir in de prullenbak. Om muffe luchtjes te voorkomen kun je bij de meeste zakloze stofzuigers het reservoir schoonmaken met een sopje.

3. Welke stofzuiger past het beste bij mijn vloer?

De vloer in jouw huis speelt een belangrijke rol bij de aanschaf van een stofzuiger. Blokker maakt het verschil tussen twee soorten vloeren: tapijt of hout/laminaat.

Tapijt

Om stof goed uit tapijt te verwijderen heeft de stofzuiger meer kracht of vermogen nodig dan bij harde vloeren. Blokker heeft verschillende type stofzuigers die uitstekend geschikt zijn voor tapijtvloeren.

Hout/laminaat

Uiteraard wil je krassen in jouw vloer gemaakt door de stofzuiger voorkomen. Een oplossing is een parketborstel: een borstel met extra lange haren. Er zijn stofzuigers waarbij een parketborstel meegeleverd wordt.

4. Heb je huisdieren of last van allergieën?

Allergieën en de aanwezigheid van huisdieren spelen een belangrijke rol in de keuze voor een stofzuiger. Bij een (stof)allergie wil je zorgen dat er zo min mogelijk stof door het huis dwarrelt. Huisdieren kunnen weer zorgen voor extra dwarrelende haren of vuil in huis. Wil je een stofzuiger met uitstekende prestaties bij allergieën of huisdieren? Blokker heeft hiervoor een ruim assortiment.

5. Welke kenmerken van een stofzuiger zijn voor mij nog belangrijk?

Wanneer je een stofzuiger gaat kopen is het belangrijk om te letten op: actieradius, telescopische zuigbuis en vermogen en zuigkracht.

Actieradius

De actieradius is de afstand van stekker tot zuigmond (inclusief de lengte van de telescoopbuis) en geeft dus aan hoe ver je met de stofzuiger kunt komen. Hieruit leid je af of je het hele huis vanuit één stopcontact kunt schoonmaken, of dat je veel van stopcontact zal moeten wisselen tijdens het stofzuigen.

Telescopische zuigbuis

Kan de zuigbuis van een stofzuiger uitschuiven? Dan noemen we dit een telescopische zuigbuis. Een telescopische zuigbuis is flexibel in gebruik: je hoeft niet te bukken en kunt overal eenvoudig bijkomen. Na gebruik kun je de buis gewoon weer inschuiven en neemt de buis weinig ruimte in op de opbergplek.

Vermogen & zuigkracht

Met het vermogen van een stofzuiger wordt het vermogen bedoeld dat de motor gebruikt bij het zuigen. Zuigkracht en vermogen houden verband met elkaar, maar zijn niet hetzelfde. Je moet daarom niet naar het vermogen kijken om de zuigkracht te bepalen. Door de nieuwe energielabels worden stofzuigers steeds zuiniger. Hierdoor hebben stofzuigers tegenwoordig een maximaal vermogen van 1600 Watt, maar gaat er aan de zuigkracht niets verloren.