Geniet van deze Airfryer bakrecepten

Zin om iets te bakken? Bak je graag indrukwekkende taarten of gerechten? Ook dit kan in de Airfryer! Maak gerechten zoals Lángos of een lekkere appeltaart, muffins of Berliner bollen.

Tip van Ruby: oliebollen bakken in de Airfryer

'Oliebollen bakken kan in een friteuse. Ik zou dan een neutrale olie gebruiken, zoals zonnebloemolie. Maar je kunt ook super lekkere oliebollen bakken in een Airfryer, dan heb je nauwelijks olie nodig. Hoe? Maak oliebollendeeg, knijp hier met een ijsbollenlepel bollen van en rol die door een mengsel van 4 delen bloem en 1 deel poedersuiker. Bestrijk ze met een bakkwast met wat olie en bak ze per vijf stuks tien minuten op 200 °C. Keer ze na vijf minuten om. Ze zijn klaar als ze mooi goudbruin zijn. Bon appétit!"

Recept voor 12 Airbollen

Er passen 5 oliebollen in de Airfryer per keer

 

Ingrediënten

Philips Airfryer XL • Blokker ijsbollepel • Blokker bakkwast • 500 gram oliebollenmix • 400 ml. warm water • 1 eetlepel zonnebloemolie • 7 gram gedroogde gist • 250 gram rozijnen, geweld in water • 100 gram bloem • 25 gram poedersuiker

 

Bereiding

  1. Doe de oliebollenmix, het water, de gist en de rozijnen in een kom en meng dit goed door elkaar met een pollepel. Als je een keukenmachine hebt kun je deze het werk laten doen met behulp van een deeghaak. Laat daarna het deeg 1 uur rijzen op kamertemperatuur onder een vochtige doek. Je leest vaak dat je deeg het beste kunt laten rijzen onder of op de verwarming of in de vensterbank. Dit doe ik juist niet. Zet je je deeg kouder dan 26 graden weg op bijvoorbeeld het aanrecht in de keuken met een kamertemperatuur van 21 graden dan zal het langer duren voordat het deeg gerezen is. Dat is helemaal niet erg! Hoe langer het deeg er over doet om maximaal te rijzen hoe meer smaak eraan zit. Laat je je deeg te warm rijzen, boven 32 graden (in de vensterbank of op/onder de verwarming wordt het heel gemakkelijk deze temperatuur), dan gaat het rijzen veel te snel wat ten koste gaat van de smaak. Roer het beslag tijdens het rijzen niet meer door.
  2. Leg de bloem en poedersuiker op een bord. Knijp met een ijsbollepel bollen van het deeg en rol ze door het bloem en poedersuiker. Smeer de bollen in met de Blokker bakkwast met wat olie om ze kleur te geven.
  3. Verwarm de Airfryer voor en bak de bollen per 5 stuks op 200 graden in 10 minuten. Draai de Airbollen na 5 minuten om.
  4. Super lekker om op te dienen met poedersuiker, bon appetit!

Haal nu in huis

Philips Airfryer HD9270/70 Essential XL 6,2L
Voeg toe aan je verlanglijstje
Ook in onze winkels
169.00
Verkoop door: Blokker

Appeltaart

Een heerlijke appeltaart maak je ook in een Airfryer. Ik heb in het recept veel suikers uit de vulling verwijderd omdat wanneer je zoete appels gebruikt deze genoeg suiker bevatten. Ook trekt kaneel de suikersmaak van nature omhoog zodat je automatisch minder suiker hoeft te gebruiken.


Ingrediënten • 4 eieren • 400 gram bloem • 16 g bakpoeder (1 zakje) • 125 gram rietsuiker • 175 gram koud water • 100 gram boter • snufje zout

 

Voor de vulling • 5 appels • 1 sinaasappel • 3 eetlepels maizena • 1 el citroensap • ½ el kaneel • 100 g rozijnen • 100 g amandelen

 

Ook nodig vershoudfolie


Gebruik hiervoor het Bakaccessoire XXL van de Airfryer.


Bereiden

  1. Doe de bloem, zout en bakpoeder, rietsuiker in een kom en meng dit goed door elkaar.
  2. Voeg het water, boter en de eieren toe en kneed dit met de hand tot een homogeen deeg. Mocht je een foodprocessor hebben dan kan dit ook met de deeghaak van de foodprocessor.
  3. Neem ongeveer 100 gram deeg uit de kom, wikkel dit in folie en laat minimaal 1 uur rusten in de koeling. Doe hetzelfde met de rest van het deeg.
  4. Maak ondertussen de appelvulling door de appels fijn te snijden, maar hou 2 appels apart voor debtoplaag. Hak de amandelen in kleine stukjes en pers de sinaasappel uit. Meng de gesneden appels met de rozijnen, het sinaasappelsap, citroensap, kaneel, maizena, en de fijngehakte amandelen. Haal het deeg uit de koeling. Vet het bakaccessoire in met wat olie en verdeel met je vingers de grote bal deeg over de bodem. Vorm daarbij ook een rand tot de helft van de hoogte van het Bakaccessoire. Verdeel vervolgens de appelvulling gelijkmatig over de deegbodem.
  5. Maak van het kleine stukje deeg een deegplak. Steek met een ronde steker of klein glas rondjes uit het deeg om blaadjes en bloemen van te maken.
  6. Decoreer hiermee de bovenkant van de taart. Snij de resterende appels in flinterdunne halve schijfjes en leg deze trapsgewijs op de taart. Bak de taart in de Airfryer mand in ongeveer 45 minuten op 140°C. Zorg dat de bovenkant niet te donker wordt. Laat de taart afkoelen en haal deze voorzichtig uit de vorm.

Lángos

Làngos zijn krokante deegpannenkoekjes gemaakt van aardappelen met bloem en zeer populair in Noorwegen, Denemarken, Hongarije maar ook in Duitsland. Normaal worden deze gefrituurd in olie maar worden dan zeer vet. Je kan deze Làngos ook perfect in een Airfryer bereiden met het onderstaande recept met zo min mogelijk vet en heerlijk krokant.


Ingrediënten • 500 gram kruimige aardappels • 300 gram bloem • 1 ei • 7 gram gedroogde gist • 250 gram Griekse yoghurt + 2 tenen knoflook + zout en peper (voor hartige variant) • 250 gram Griekse yoghurt + zakje vanille suiker (voor zoete variant)

 

Bereiden

  1. Pof de aardappels in de Airfryermand 30min op 180gr en laat deze een beetje afkoelen.
  2. Pel de aardappels en snij deze in zeer kleine stukken.
  3. Doe de aardappels, bloem, gist, ei in een keukenmachine en draai hier een mooi soepel deeg van en weeg hier bolletjes van af van 150gram en bol deze op. Laat de bolletjes 1 uur rijzen en rol deze daarna uit met wat bloem tot plakjes.
  4. Verwarm de Airfryer voor en spray of smeer de plakjes in met wat zonnebloem olie.
  5. Bak de Lango’s in de Airfryer 8/10min op 200gr zodat ze mooi krokant worden en kleuren.
  6. Maak tussendoor de yoghurt saus door de helft van de griekse yoghurt met de vanillesuiker te mengen en de andere helft met de knoflook op smaak te brengen.
  7. Smeer de saus dun op de plakjes en beleg ze met je favoriete topping.

 

Topping combinaties

  • hamblokjes / geraspte kaas
  • vijgen / geitenkaas / peer
  • aardbeien / blauwe bessen
  • zalm / avocado
  • appel / kaneel
  • tomaat / olijf / ui

 

Tip: Je kan de gebakken deegplakjes ook half afbakken en invriezen voor later gebruik

Berliner bollen

Met een paar kleine aanpassingen in het recept kan je in een Airfryer prima oliebollen of berliner bollen bakken. Je gebruikt een minimum aan vet en ze worden enorm luchtig krokant. Heb jij ze al gemaakt?


Ingrediënten voor het deeg • 250 ml melk (op 39 graden) • 600 gram gezeefde bloem • 7 gr gedroogde gist • 2 eieren • snufje zout • 50 gram suiker


Ingrediënten voor de vulling • vanille room poeder • 450 ml melk • 3 eetlepels suiker • frambozenjam


Extra • 20 gram kristalsuiker om in te rollen


Bereiden

  1. Maak van de ingrediënten van het deeg een gistdeeg en verdeel dit in 10 gelijke stukken van ongeveer 100 gram en bol deze op. Plaats de bolletjes op een ingevet stuk bakpapier en spuit ze in met wat olie. Laat de deegbollen 1 uur rijzen op kamertemperatuur.
  2. Maak de room door de melk met het gele room poeder en suiker op te koken in een pan. Roer tijdens het verwarmen continu met een garde. Wanneer de room begint te koken, goed blijven roeren zodat hij niet aanbrandt. Als de room op puddingdikte is, laat u hem onder plasticfolie afkoelen in de koelkast.
  3. Verwarm de Airfryer voor 5min op 200gr. Spuit de gerezen deegbollen nu goed in met nog wat olie en leg de deegbollen per 5 omgekeerd in uw Airfryer.
  4. Bak de bollen op 200 graden, gewoon in de mand gedurende 8 minuten.
  5. Spoel de bollen af met koud water en rol ze meteen daarna door de kristalsuiker zodat ze een mooi krokant laagje krijgen.
  6. Snij de bollen open als ze nog een beetje lauw zijn. Gebruik hiervoor een gekarteld mes. Doe in het midden van elke bol wat frambozenjam en spuit de room erin. Vouw de bollen dicht en bestrooi naar wens met poedersuiker.