baklagen van pannen.

Er zijn verschillende soorten baklagen. Een baklaag is een coating die om verschillende redenen wordt toegepast, waaronder antiaanbakken, gemakkelijker schoonmaken en het verbeteren van de kookprestaties.

Voor welke baklaag kies jij? Zónder of juist mét antiaanbaklaag? 

Bij koekenpannen zónder antiaanbaklaag heb je meer boter of olie nodig en moet je opletten dat je eten niet aanbakt. Tegelijkertijd kun je met deze pannen op hoge temperaturen bakken (ideaal voor het dichtschroeien van bijvoorbeeld vlees en vis) en kunnen ze ook vaak de oven in. Daarnaast zijn ze duurzaam en vrij van schadelijke stoffen, zoals PFAS.

Pannen mét antiaanbaklaag zijn gevoelig voor krassen en raken op den duur hun antikleeffunctie kwijt. Maar je bakt er wel makkelijker mee (met minder boter of olie) en je maakt ze ook nog eens eenvoudig schoon.

Hieronder lees je de andere voor- en nadelen van de meest voorkomende koekenpannen.

pannenexpert Claartje

Keramische antiaanbaklaag 

✔ aluminium pan met een glad en stevig laagje keramiek

✔ vrij van schadelijke stoffen (PFAS-vrij)

✔ beter voor je gezondheid en het milieu

✔ gelijkmatige warmteverdeling

laag verliest op den duur sneller zijn functie 

Geen antiaanbaklaag 

✔ pan van RVS

✔ bestand tegen hoge temperaturen

✔ ovenbestendig

✔ kan tegen een stootje en roest niet

pan moet ingebrand worden voor eerste gebruik 

Standaard antiaanbaklaag 

✔ aluminium pan met een kunststof laag en stevige handgreep

✔ makkelijk in gebruik

✔ perfecte antiaanbaklaag

✔ slijt minder snel

bakt minder krokant 

ARTIKEL

Hoe maak ik een aangekoekte pan schoon?

Even niet opletten en ja hoor, je pan is aangekoekt. Tijd voor actie. Maak je pan schoon met middeltjes die onze oma’s en moeders al gebruikten en die jij (waarschijnlijk) ook gewoon in de kast hebt.


Met deze middeltjes kom je een heel eind. Laat ze een tijdje rustig inwerken.

  • Soda. Doe een paar schepjes in de pan en voeg kokend water toe. Kook even door en zet het vuur uit.
  • Baking soda. Maak een papje met lauwwarm water en smeer hier de pan mee in.
  • Schoonmaakazijn. Doe een laagje in de pan en voeg evenveel lauwwarm water toe. Geen of een slecht resultaat? Probeer een vaatwastablet: tablet in de pan, kokend water toevoegen en een nacht laten weken.

Extra hulp

Aangekoekte etensresten kunnen hardnekkig zijn. Zitten er ondanks bovengenoemde middeltjes nog steeds resten? Probeer die te verwijderen met een houten of siliconen lepel. Vermijd metalen keukengerei, daarmee kun je de pan beschadigen. Eindig met warm water en een afwasborstel of spons (geen schuurspons).

Baklagen van pannen

Ontdek bij Blokker de perfecte koekenpan die past bij jouw kookstijl en warmtebron. Of je nu kiest voor een pan met of zonder antiaanbaklaag, wij bieden een uitgebreid assortiment om aan jouw behoeften te voldoen. Pannen zonder antiaanbaklaag, zoals roestvrijstalen en gietijzeren pannen, bieden uitstekende warmtegeleiding en duurzaamheid. Aan de andere kant bieden pannen met keramische of kunststof antiaanbaklaag gemakkelijke schoonmaak en een sterke antikleeffunctie. Of je nu kookt op inductie, gas, elektrisch of in de oven, bij Blokker vind je de perfecte pan voor elke warmtebron. Kom langs in onze winkel of bekijk ons assortiment online en ontdek de ideale koekenpan voor jouw keuken.