tafel etiquette: hoe dek je de tafel?

Heb je vrienden of familie over de vloer en wil je echt uitpakken? Serveer dan meerdere gangen en geef bij iedere gang ander servies en bestek. Dat alleen maakt al een feestje!

stap 1

Leg in plaats van placemats een mooie loper of chic kleed op tafel. Stem de kleur en het patroon af op je servies en servetten.

Ook leuk: varieer met verschillende dessins en structuren.

stap 2

Meerdere gangen betekent veel servies, dus stapelen maar! Ga van groot naar klein. Creëer extra diepte door als voorgerecht te kiezen voor iets wat je in een kom of glas serveert, zoals soep of een klassieke garnalencocktail.

stap 3

Ook het bestek dek je in naar het aantal gangen. Werk daarbij van buiten (eerste gang) naar binnen. Serveer je een gerecht met vis? Leg het fi leer/vismesje dan rechts van het bord, bij de messen. Het bestek voor het nagerecht leg je horizontaal boven het bord. Het lepeltje wijst met de bovenkant naar links, en het vorkje naar rechts. Zo schuif je het bestek na het hoofdgerecht makkelijk naar de goede kant van het bord.   

stap 4

Elk gerecht vraagt om een bijpassende wijn. Rode wijn schenk je in een glas met een grote kelk. Het witte wijnglas is altijd smaller en kleiner dan het rode. Wanneer je witte en rode wijn wilt schenken, zet je beide glazen rechts boven het bord. Begin met het witte wijnglas en zet schuin daarachter het rode.