koffiezetapparaat schoonmaken.

Door je koffiezetapparaat regelmatig schoon te maken en te onderhouden, zorg je dat de smaak van je koffie lekker blijft en verleng je de levensduur van je apparaat. Lees altijd eerst de handleiding van je koffiezetmachine voordat je aan de slag gaat.

Dagelijks of periodiek onderhoud? Jouw koffiezetapparaat heeft het allebei nodig!

Door je koffiezetapparaat regelmatig te onderhouden, voorkom je storingen en problemen. Bovendien smaakt de koffie uit een schone en frisse machine net wat lekkerder!

Dagelijks onderhoud

  1. Spoel na elk gebruik de koffiekan en het filter af met warm water.
  2. Veeg de buitenkant van het koffiezetapparaat af met een vochtige doek om eventuele vlekken of gemorste koffie te verwijderen.
  3. Leeg het koffiefilter, of de lekbak, na elk gebruik en spoel deze af om te voorkomen dat er koffieresten achterblijven en schimmelvorming ontstaat.

Periodiek onderhoud

  1. Ontkalk het koffiezetapparaat regelmatig, afhankelijk van de hardheid van het water en hoe vaak je het apparaat gebruikt. Dit kan variëren van eens per maand tot eens per kwartaal.
  2. Reinig de koffiemachine grondiger door alle verwijderbare onderdelen te demonteren en ze met warm water en afwasmiddel schoon te maken.
  3. Controleer en reinig de koffiemolen, als dit van toepassing is, en zorg ervoor dat deze vrij is van koffieresten en vetten.
  4. Verwijder eventuele kalkaanslag of opbouw van koffieresten in het apparaat met behulp van een speciale ontkalker of een mengsel van water en azijn. Lees hiervoor ook de gebruiksaanwijzing van de fabrikant.
  5. Heb je een geavanceerd apparaat? Laat je koffiezetapparaat dan eens in de zoveel tijd onderhouden door een professional. Die vervangt ook eventueel dichtranden en pakkingen om lekkages te voorkomen. Een professionele onderhoudsbeurt is zeker aan te raden als je machine problemen geeft.

koffie expert Joyce

Koffiezetapparaat schoonmaken 

De meeste apparaten maak je makkelijk schoon aan de hand van ons handige stappenplan. Zet eerst een bakkie koffie en dan … aan de schoonmaak!

Dit heb je nodig:

  1. Voorbereiding: Lees eerst de handleiding van je koffiezetapparaat voor specifieke instructies. Zorg ervoor dat het apparaat is uitgeschakeld en volledig is afgekoeld voordat je begint met schoonmaken.
  2. Verwijderbare onderdelen reinigen: Haal alle losse onderdelen uit het koffiezetapparaat, zoals de koffiekan, het filter en de filterhouder. Reinig deze grondig met warm water en afwasmiddel. Gebruik eventueel een schoonmaakborsteltje om koffieresten te verwijderen.
  3. Ontkalken: Vul het waterreservoir met een mengsel van gelijke delen water en witte azijn of citroensap. Laat dit door het koffiezetapparaat lopen zoals je normaal koffie zou zetten. Spoel daarna het apparaat nogmaals door met schoon water zodat alle restjes ontkalkingsmiddel worden verwijderd. Azijn of citroen in je koffie is echt niet lekker.
  4. Buitenkant reinigen: Gebruik een zacht reinigingsdoekje om de buitenkant van het koffiezetapparaat schoon te maken. Doe dit met een sopje van warm water en een mild schoonmaakmiddel. Veeg eventuele vlekken of vuil weg en droog het apparaat vervolgens af met een theedoek.
  5. Opbouw van kalk verwijderen: Is er kalkaanslag zichtbaar op het koffiezetapparaat? Gebruik dan een mengsel van water en azijn of een speciale ontkalker om dit te verwijderen. Volg de instructies op de verpakking van het product voor de beste resultaten.
  6. Herhaal als het nodig is: Als het koffiezetapparaat heel erg vies is, herhaal dan de schoonmaak- en ontkalkingsstappen, totdat het apparaat op en top schoon is.
  7. Volg de instructies van de fabrikant: Lees altijd eerst de handleiding van je koffiezetapparaat voor specifieke instructies en tips met betrekking tot jouw koffiezetapparaat.

Haal alles wat je nodig hebt om je koffiezetapparaat schoon te maken bij Blokker en ga aan de slag met ons stappenplan. Zo drink je elke dag een smaakvol bakkie koffie!

Koffiezetapparaat ontkalken 

Hoewel de manier van ontkalken per type koffiemachine verschilt, kan ons algemene stappenplan je helpen bij het ontkalken van jouw apparaat. Wat je hiervoor nodig hebt, koop je natuurlijk bij de Blokker! 

Dit heb je nodig:

  1. Voorbereiding: Lees eerst de handleiding van je koffiezetapparaat voor specifieke instructies. Zorg ervoor dat het apparaat is uitgeschakeld en volledig is afgekoeld voordat je de ontkalkingscyclus start.  
  2. Meng het ontkalkingsmiddel: Volg de instructies op de verpakking van het ontkalkingsmiddel om de juiste verhouding van water tot ontkalkingsmiddel te mengen. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een maatbeker of kopje.
  3. Vul het waterreservoir: Giet het mengsel van water en ontkalkingsmiddel in het waterreservoir van het koffiezetapparaat.
  4. Start het ontkalkingsproces: Zet het koffiezetapparaat aan en laat een deel van het ontkalkingsmengsel doorlopen, volgens de instructies van de fabrikant. Dit kan variëren afhankelijk van het type apparaat.
  5. Laat het mengsel inwerken: Schakel het koffiezetapparaat uit en laat het ontkalkingsmengsel enkele minuten tot een uur inwerken, afhankelijk van de mate van kalkaanslag.
  6. Compleet ontkalkingsproces: Zet het koffiezetapparaat weer aan en laat de rest van het ontkalkingsmengsel doorlopen. Herhaal dit proces met schoon water om alle resten van het ontkalkingsmiddel te verwijderen.
  7. Reinig het apparaat: Spoel het waterreservoir grondig uit en maak de buitenkant van het apparaat schoon met een zacht reinigingsdoekje. Gebruik eventueel een schoonmaakborsteltje om moeilijk bereikbare plekken schoon te maken.
  8. Volg de instructies van de fabrikant: Raadpleeg altijd de handleiding van je koffiezetapparaat voor specifieke instructies en adviezen voor het ontkalken.

Door je koffiezetapparaat effectief te ontkalken, heb je nog langer plezier van je machine en blijft je koffie lekker smaken. Bij de Blokker winkel of online vind je alles wat je nodig hebt om je machine goed te onderhouden!

ARTIKEL

Welke maalgraad heeft jouw koffie nodig?

De juiste maalgraad van koffie is belangrijk voor het zetten van een smakelijke kop koffie. Hoe grover de maling, hoe sneller het water door de koffie zal lopen. Is de maalgraad heel fijn, dan duurt het langer voordat het water is doorgelopen en wordt de koffiesmaak intenser. Je stelt de maalgraad in op de koffiemolen of op de espressomachine.


Voor de juiste koffiesmaak moeten de stoffen uit de koffiebonen worden gehaald. Dit heet extractie. Extractie komt tot stand door heet water door de gemalen koffie te laten lopen. De tijd dat het water in contact is met de koffiemaling, bepaalt mede de smaakintensiteit. Bij espresso speelt ook de druk waarmee het water door de koffie wordt geperst een rol.


De maalgraad per zetmethode

  1. Espresso: fijne maalgraad: Espresso vereist een zeer fijne maling om de benodigde extractie te verkrijgen in de korte doorlooptijd van de espressomachine.
  2. Mokapot (percolator of espressopot): medium tot fijne maalgraad: Een iets grovere maling dan voor espresso is ideaal voor een mokapot. Dit zorgt voor een goede extractie zonder dat de koffie te bitter wordt.
  3. Filterkoffie (zoals in een filterkoffiezetapparaat): medium maalgraad: Voor filterkoffie is een medium maling perfect. Dit zorgt voor een evenwichtige extractie en een goede doorlooptijd.
  4. French press (cafetière): grove maalgraad: Bij een French press wordt een grove maling aanbevolen. Dit helpt voorkomen dat er te veel bezinksel in de koffie achterblijft, terwijl de smaken goed vrijkomen.
  5. Pour-over (zoals V60, Chemex): medium-fijne tot medium maalgraad: Voor pour-over methoden hangt de maalgraad af van de exacte methode en je persoonlijke voorkeur. Over het algemeen wordt een medium-fijne tot medium maling aanbevolen voor pour-over, maar dit kan variëren.
  6. Aeropress: medium-fijne maalgraad: Een medium-fijne maling werkt goed voor de Aeropress. Het maakt het mogelijk om een goede extractie te verkrijgen zonder dat de doorlooptijd te lang wordt.

Koffie zetten op jouw manier

Iedereen heeft zijn eigen favoriete koffiesmaak en dus ook koffiezetmethode. Of je nu koffie zet met een filterapparaat, volautomatische espressomachine of fan bent van de percolator, elke methode zorgt voor een andere koffiebeleving en -smaak.

Voor jouw ideale koffie kun je spelen met verschillende variabelen: de koffieboon die je kiest, de branding daarvan, de maalgraad, de verhouding tussen de hoeveelheid koffie en water, de snelheid waarmee het water door de koffiemaling loopt, de druk die je daarbij wel of niet toepast … De koffiezetmachine of -maker die je gebruikt, bepaalt of je veel of weinig mogelijkheden hebt om met de koffiesmaken te variëren.

Ga je voor het gemak van een koffiepad- of koffiecupmachine dan worden veel keuzes je bespaart (of ontnomen; het is maar hoe je het bekijkt). De pads en cups zijn al gevuld en de machines ingesteld om er altijd een lekker bakkie mee te zetten. Ben jij een barista in de dop? Dan kun je experimenteren met andere koffiezetmethodes!