hack je melkschuim.

Een aantal jaren geleden kwamen ze uit Italië onze kant op: cappuccino, caffè latte en latte macchiato. De Italiaanse koffie-met-melk-specialiteiten hebben altijd espresso als basis.

Tips van de barista

Hoe krijg je dat laagje melkschuim net zo perfect op de koffie als in Italië? Met een pannetje en een melkklopper kan, maar met een melkopschuimer is het een minder inspannend om een perfecte melklaag te maken. Voor een laagje melkschuim kun je in principe alle soorten melk gebuiken, maar kenners adviseren halfvolle melk. Zo voorkom je dat de melksmaak te overheersend wordt.

Cappuccino

De klassieker. Bestaat uit een derde espresso, een derde warme melk en een derde opgeklopte melk. Strooi er om het af te maken wat cacaopoeder overheen. Test je melkschuim met de koffielepel: die moet er een tijdje op blijven liggen, zonder dat het melklaagje inzakt. Niet twee seconden, maar een paar minuten. 

Macchiato

Een klein kopje cappuccino, dat is macchiato eigenlijk. Het is een espresso met een druppeltje opgeklopte melk. De smaak is aromatischer dan die van cappuccino, omdat je nauwelijks warme melk toevoegt. Schenk een klein beetje opgeklopte melk in het kopje en daarna pas de espresso.

Latte macchiato

Deze populaire koffiedrank drink je uit een glas en de bereiding is een ware kunst. Het bestaat uit verschillende laagjes die niet mogen mengen. Eerst schenk je de melk en de opgeklopte melk in het glas. Als de opgeklopte melk is weggezakt, schenk je voorzichtig de espresso in het glas.

Caffè latte

Cafffè latte is ook gebaseerd op espresso. Schenk wat warme melk boven op de espresso en maak het af met een klein beetje opgeklopte melk. Je schenkt het in een longdrinkglas.