PFAS-vrije pannen.

Op zoek naar een koekenpan zonder PFAS? Kies voor een pan met een keramische antiaanbaklaag, een gietijzeren pan of een RVS pan die helemaal geen antiaanbaklaag heeft. Dat bakt lekker!

pannenexpert Claartje

Verschillende type PFAS vrije pan

Keramische baklaag 

Een keramische pan is een gezondere variant en beter voor het milieu dan een pan met een standaard anitiaanbaklaag. De keramische laag is namelijk gemaakt van inerte en niet-reactieve materialen. Het is sterker en bestand tegen hogere temperaturen. Belangrijk is dat de pan op de juiste manier wordt schoongemaakt, bij voorkeur met de hand en zonder te schrobben. Een nadeel is dat de laag op den duur zijn functie verliest.

bekijk hier pannen met keramische baklaag »

Gietijzeren baklaag 

Gietijzeren pannen zijn een klassieke keuze voor een duurzamer en veelzijdig alternatief voor PFAS of Teflon-pannen. Gietijzer is een natuurlijk materiaal zonder giftige chemicaliën. Belangrijk is dat je de pan van te voren laat 'inbranden'. Je verhit de pan op een hoge temperatuur met olie erin, zodat er op natuurlijke wijze een antiaanbaklaag ontstaat. Was de pan met hand af met heet water; gebruik geen afwasmiddel.

bekijk hier pannen met gietijzeren baklaag »

Roestvrijstalen pannen 

RVS zonder antiaanbaklaag is een veilige en duurzamere keuze om mee te bakken dan met een standaard antiaanbaklaag. Het is bij dit materiaal van belang dat je met voldoende olie of boter bakt, waarmee uiteindelijk op dezelfde manier als bij gietijzer een laagje ontstaat dat aanbakken voorkomt. Deze pan gaat een leven lang mee. Is de pan erg vies, laat hem dan even weken met water en soda.

bekijk hier roestvrijstalen pannen »

ARTIKEL

Welke pan gebruik ik voor welk gerecht?

Sta je op het punt om een nieuwe pan te kopen, dan kan een ingrediënt of gerecht een belangrijk uitgangspunt zijn. Vraag jezelf bijvoorbeeld eens af hoe jij het liefste je vlees of gevogelte bakt.


Vlees en gevogelte kun je bakken in een koekenpan. Maar wil je het dichtschroeien en snel aanbraden, dan adviseren wij een pan zonder antiaanbaklaag. Wil je je vlees of gevogelte juist rustig aanbraden? Dan raden wij je een koekenpan met antiaanbaklaag aan.


Speciale pannen voor specifieke gerechten

Natuurlijk zijn er ingrediënten en gerechten waarbij de keuze voor een pan niet zoveel uitmaakt, zoals aardappelen en groenten. Maar voor hobbykoks kunnen speciale pannen het ultieme bezit zijn. Zoals een pastapan: een grote pan met deksel en een vergiet, waarmee je pasta makkelijk kunt afgieten zonder dat er ook maar iets aan de pan blijft plakken. En staan (onder andere) soep, asperges, mosselen, paella en pannenkoeken regelmatig op je menu? Ook daar zijn speciale pannen voor!

PFAS-vrije pannen kopen

Een PFAS-vrije pan bakt net zo goed als elke andere koekenpan. Alleen de werkwijze en het onderhoud is iets anders. Twijfel je nog of je een PFAS-vrije koekenpan wilt kopen? Als je eenmaal weet hoe het werkt, dan is het een eitje!

Een gietijzeren pan is PFAS-vrij. Brand de pan in met olie voor het eerste gebruik. Hierdoor ontstaat een vettig laagje, waardoor je vlees minder snel aanbakt. In een RVS pan zonder antiaanbaklaag, en dus zonder PFAS, gebruik je wat meer olie of boter om in te bakken. Maar ook zonder vetten kun je er in bakken. Ga niet heel hard duwen of trekken aan je gerecht in de pan; als de eiwitten stollen laat het vanzelf los van de bodem. 

Een pan met een keramische antiaanbaklaag is ook PFAS-vrij. Deze antiaanbaklaag is sterk en werkt makkelijk, maar de laag zal op den duur slijten. Dat is niet het geval bij een gietijzeren of RVS pan.

Weet jij al welke PFAS-vrije koekenpan je wilt kopen? In de winkel of online helpen we je graag!