Het Sinterklaas dobbelspel

Met familie en vrienden dobbelen om cadeaus, dat is het Sinterklaas dobbelspel. Hét spel om te spelen op pakjesavond. Ieder koopt van tevoren willekeurige cadeautjes (hier mogen ook onverwachte "flauwe" cadeautjes tussen zitten, zoals een schuurspons, maar ook hele leuke cadeaus).

Hoe begin je het spel?

Leg op pakjesavond al die cadeautjes op tafel en het spel kan beginnen. Wie krijgt de leukste en meeste cadeaus? Je weet het als je om de beurt met een gewone dobbelsteen gooit: het aantal ogen bepaalt wat je moet doen. Dit kun je van tevoren afspreken.

Speel de 1e ronde

Pak een gewone dobbelsteen en gooi om de beurt. Het aantal ogen bepaalt wat je moet doen. Speel tot alle cadeautjes van de stapel zijn verdeeld en uitgepakt.

Aantal ogen = 1

Cadeautje van de stapel nemen, maar niet uitpakken.

Aantal ogen = 2

Alle gepakte cadeautjes doorschuiven naar de buurman/-vrouw links.

Aantal ogen = 3

Cadeautje van de stapel nemen en uitpakken.

Aantal ogen = 4

Alle gepakte cadeautjes doorschuiven naar de buurman/-vrouw rechts.

Aantal ogen = 5

Cadeautje dat je al hebt, uitpakken.

Aantal ogen = 6

Cadeautje van de stapel nemen en aan een ander geven, niet uitpakken.

Speel de 2e ronde

Pak nu de Sinterklaas dobbelsteen en gooi om de beurt. Volg de betekenis van de dobbelsteen. De cadeautjes die je aan het eind in je bezit hebt, zijn van jou.

Ruil een cadeau met iemand.

Je mag een cadeau afpakken van iemand.

Je mag een cadeau weggeven aan een ander.

Pak een cadeau van de stapel.

Geef allemaal je cadeau door naar rechts.

Geef allemaal je cadeau door naar links.

Extra spelregels:

  • Spreek af hoeveel cadeautjes je per persoon koopt (ons advies: 5 per persoon)
  • Spreek ook af voor welk bedrag (ons advies: 20,- per persoon)
  • Spreek per speelronde een maximale tijd af (ons advies: bij 3-8 spelers 30 minuten, bij 9 of meer spelers 45 minuten)
  • Misleid je tegenstanders en pak de cadeautjes die jij hebt gekocht ‘verstopt’ in. Kleine cadeautjes in een grote doos, ronde cadeautjes in een vierkante verpakking…

Extra strategieën en tips

Het Sinterklaas dobbelspel is een spel vol verrassingen en strategische keuzes. Hier zijn enkele leuke strategieën en tactieken die je kunt overwegen om je kansen te vergroten of gewoon wat plezier te hebben tijdens het spel:


1. Bewaar je beste cadeau tot het einde

Een veelgebruikte strategie is om je beste cadeau tot het einde te bewaren. Hierdoor maak je indruk op de andere spelers en zorg je ervoor dat niemand anders je cadeau kan afpakken voordat het spel voorbij is.


2. Speel psychologische spelletjes

Je kunt proberen de andere spelers te misleiden door te doen alsof je blij bent met een cadeau dat je eigenlijk wilt ruilen. Dit kan ervoor zorgen dat andere spelers hun strategie aanpassen en misschien proberen het cadeau voor je weg te kapen.


3. Let op wat anderen willen

Houd in de gaten welke cadeautjes andere spelers openen en welke ze graag willen houden. Dit kan je helpen bij het nemen van strategische beslissingen over welke cadeaus je probeert te bemachtigen.


4. Verzin grappige regels of beperkingen

Als je met een groep vrienden speelt, kun je het spel leuker maken door grappige regels of beperkingen toe te voegen. Bijvoorbeeld, "iedereen moet een cadeau ruilen met hun ogen dicht" of "iedereen moet met een grappige stem spreken tijdens het ruilen."

Thema ideeën voor je dobbel party

1. Ugly Sweater Party

Nodig iedereen uit om hun lelijkste, grappigste, en meest opvallende Sinterklaas sweaters (of kersttruien) te dragen.


2. Holiday Movie Marathon

Nodig gasten uit voor een Sinterklaas dobbelspelavond waarbij je voorafgaand aan het spel Sinterklaasfilms (of kerstfilms) kunt bekijken.3. Vintage Sinterklaasfeest

Breng een vleugje nostalgie in je feest met vintage decoraties, muziek en kleding. Vraag gasten om kleding en geschenken in retrostijl te dragen.

Aankleding

De aankleding voor het Sinterklaas dobbelspel met items van Blokker is leuk en feestelijk zijn. Hier zijn enkele suggesties om je Sinterklaas dobbelspel met items van Blokker aan te kleden.


1. Tafeldecoraties

Decoreer de speeltafel met sfeervolle tafelkleden, servetten en serviesgoed. Blokker heeft een breed scala aan feestelijke tafeldecoraties, inclusief servies met Sinterklaas motieven.


2. Verlichting

Gebruik verlichting en kaarsen om een warme en feestelijke sfeer te creëren. Je kunt kaarsenhouders, waxinelichthouders en andere decoratieve verlichtingselementen vinden bij Blokker.


3. Sinterklaasdecoraties

Versier de speelruimte met Sinterklaas decoraties zoals vlaggenlijnen, stickers en knutselspullen.


4. Feestelijke muziek

Zet een afspeellijst op met Sinterklaas liedjes om de sfeer te verhogen. Een draagbare Bluetooth luidspreker van Blokker kan helpen om de muziek door de kamer te verspreiden.


5. Cadeautafel

Creëer een speciale tafel voor de cadeautjes. Je kunt een feestelijke tafeldecoratie gebruiken en de cadeaus netjes schikken voordat het spel begint.


6. Zitplaatsen en comfort

Zorg voor voldoende stoelen en comfortabele zitplaatsen voor de deelnemers, zodat iedereen ontspannen kan genieten van het spel.


7. Feestelijke snacks en drankjes

Zorg voor lekkere snacks en drankjes, zoals pepernoten, chocolademelk of glühwein. Blokker heeft ook dienbladen, schalen en glazen die bij deze avond passen.


Met behulp van decoraties en items van Blokker kun je een gezellige en feestelijke sfeer creëren voor je Sinterklaas dobbelspel. Vergeet niet om rekening te houden met de voorkeuren en smaak van je gasten en geniet van het spel en de festiviteiten.