vier het voorjaar.

Blokker heeft de lentekriebels. Jij ook? Doe dan met ons mee en maak je tuin lente-klaar, zodat als de dagen nog langer worden en zon nog meer gaat schijnen, je van je tuin kunt genieten.

We beginnen eerst met het onderhoud van je tuin om het vervolgens gezellig te maken met onze leuke tuinaccessoires.

Tuinonderhoud

1. De grond bemesten

Als je nu de grond bemest, voorkom je voor een belangrijk deel ziektes en vervelende schimmels en insecten later in het jaar. Gebruik geen kunstmest, dat belast het milieu. Ga liever voor compost of organische mest, zoals koe- en champignonmest. Beide bevatten veel verschillende natuurlijke voedingsstoffen die langzaam vrijkomen. Als je de mest in het vroege voorjaar geeft, werken de voedingsstoffen als de planten gaan groeien.

2. Onkruid verwijderen

Verwijder onkruid in de volle grond met de hand, een schoffel of onkruidbrander. Tussen tegels werk je het beste met de hand. Je zou ook azijn, zout of soda in de voegen kunnen strooien, maar daarmee kun je je tegels en ook je planten (bijvoorbeeld direct of bij afvloeiing van regenwater) beschadigen. Wel een goede optie tegen onkruid tussen tegels is kokend water: dit doodt niet alleen de wortels, maar ook allerlei zaden. 

3. Je gazon verticuteren

Het dode gras en het mos dat in de winter als een laag op je gazon is ontstaan, werkt verstikkend. Haal het in het voorjaar weg met een verticuteerhark of -machine. Maai je gazon een dag van tevoren kort en zorg er op de dag zelf voor dat het iets vochtig is als je aan de slag gaat. Na het verticuteren heeft je gazon weer lucht en krijgt het makkelijk water, licht en voedingsstoffen.

4. Snoeien

Tip: maak een snoeikalender. Dit kost je nu misschien even wat tijd, maar volgend jaar kun je de kalender opnieuw gebruiken.

Groene aanslag verwijderen

Algen en mos op je tegels? Je kunt er de hogedrukreiniger op zetten, maar die gaat niet altijd even subtiel te werk en je loopt het risico dat de groene aanslag terugkomt. Veeg en borstel de algen en het mos er liever af met behulp van voegzand en een sopje.

Groene aanslag op je houten tuinmeubels? Verwijder het met een borstel, een beetje water en wat groene zeep of, als het vuil hardnekkiger is, wat soda. Na het reinigen en drogen kun je de meubels in de olie zetten om te zorgen dat ze hun kleur behouden. 

Het voorjaar is een prachtige tijd om je tuin klaar te maken voor het nieuwe seizoen. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen om je tuin lente-klaar te maken:

  • Maak de tuin schoon: Verwijder bladeren, takken en ander afval dat zich in de winter heeft opgehoopt. Dit zorgt ervoor dat de bodem lucht krijgt en helpt voorkomen dat ziektes en plagen zich verspreiden.
  • Snoei bomen en struiken: Snoei bomen en struiken voordat ze beginnen met uitlopen. Dit helpt bij de groei van de plant en bevordert een gezonde bloei.
  • Verwijder onkruid: Trek het onkruid uit de grond en verwijder de wortels om ervoor te zorgen dat ze niet terugkomen. Zoek naar onkruid tussen struiken en planten en verwijder ze voorzichtig om te voorkomen dat je per ongeluk andere planten beschadigt.
  • Bereid de grond voor: Voeg compost of organische meststoffen toe aan de bodem om de voedingsstoffen aan te vullen die in de winter verloren zijn gegaan. Dit helpt bij de groei en ontwikkeling van planten.
  • Plant nieuwe bloemen en struiken: Voorjaar is een uitstekende tijd om nieuwe planten in de tuin te zetten. Kies planten die geschikt zijn voor het klimaat en de bodem in jouw regio.
  • Maak je tuin gezellig met onze tuinaccessoires en tuinassortiment.