verschil tussen espressomachines.

Van handmatig een espressootje zetten tot volautomatisch met extra opties een cappuccino bereiden. Hoe je je espresso ook wilt maken, Blokker heeft de bijpassende espressomachine in huis! 

Heb jij het liefst het maken van je espresso zelf in de hand?

Dan past een pistonmachine waarschijnlijk het beste bij jou. Maar wil je met een druk op de knop elke keer weer die heerlijke espresso zetten? Kies dan liever voor een automatische machine. Tussen automatische espressomachines heb je weer verschillen, zoals halfautomatisch, volautomatisch of superautomatisch.

Met een espressoapparaat zet je espresso en kun je ook de koffie-met-melk-specialiteiten maken. Kies je voor een pistonmachine, de meest ambachtelijke en bewerkelijke manier van espresso zetten, dan bepaal je zelf de sterkte van je espresso. Je gebruikt het stoompijpje of een aparte melkopschuimer voor de Italiaanse koffies met melk. Kies je voor een superautomatische espressomachine, dan kies je makkelijk uit de voorgeprogrammeerde functies de koffie die jij wilt, soms zelfs inclusief een melkvariant. Afhankelijk van je wensen en je budget kies je de automaat die het beste bij je past!

koffie expert Joyce

Elke espressomachine heeft zijn eigen kenmerken en werkwijze. De belangrijkste verschillen zetten we hier voor je op een rij.


1. Piston of handmatige espressomachine

Met een pistonmachine doe je alles met de hand. Je moet de gemalen koffie zelf in een piston (portafilter) doseren, aandrukken en in de machine plaatsen. Vervolgens zet je de espresso door handmatig water door de koffie te persen. Deze ambachtelijke espressomachines bieden veel controle over het zetproces, maar vergen wat oefening om de perfecte espresso te maken.


2. Halfautomatische espressomachines

Een halfautomatische espressomachine is een tussenvorm van de handmatige en volautomatische espressoapparaten. Het doseren en aandrukken van de gemalen koffie gaat handmatig, maar een elektrische pomp perst het water door de koffie. Wel zo gemakkelijk. Met een halfautomaat hou je dus net wat meer controle over het zetproces dan bij een volautomaat.


3. Volautomatische espressomachines

Volautomaten maken het zetten van een perfecte espresso nog weer wat makkelijker. Ze malen automatisch de koffiebonen, doseren de koffie, zetten de espresso en stoppen wanneer de gewenste hoeveelheid koffie is bereikt. Er zijn ook modellen van volautomatische espressomachines die melk opschuimen voor cappuccino’s of lattes. Eenmaal ingesteld zetten ze steeds dezelfde lekkere espresso.


4. Superautomatische espressomachines

Het toppunt van gemak is een superautomatische espressomachine! Deze apparaten doen alles vanzelf: malen, doseren, zetten en soms zelfs melk opschuimen. Wil je geen gedoe, veel gemak, altijd een goede espresso of melkspecialiteit, en heb je ook een beetje budget voor een espressomachine? Dan is een superautomatische espressomachine misschien iets voor jou.

Espressoapparaat kiezen

Kies de espressomachine die bij jouw wensen en mogelijkheden past. De belangrijkste verschillen zitten in de hoeveelheid controle over het zetproces, het gewenste gemak, gebruiksvriendelijkheid en extra opties op de machine. Maak een lijstje van minimale eisen aan je espressomachine, bepaal je budget en ga dan op zoek naar jouw toekomstige espressoapparaat. In de winkel en online helpen onze Blokker medewerkers je graag een goede keuze maken!